Kokolattiamatto – Muovinen

Maailma muuttuu ja samalla ihmisten tapa selviytyä muuttuvalla planeetallamme. Luonnonvarat vähenevät joka päivä ja meidän huolimattomuutemme tulee maksamaan tulevaisuudessa. Negatiivisiin puoliin keskittymisen sijaan puhutaan tänään alasta, joka on päättänyt tehdä osansa ympäristön pelastamisessa. Kyllä, puhumme mattoalasta. Olemme kaikki nähneet eläimistä tai kasveista valmistetut matot, kuten silkki, puuvilla, villa tai juutti, mutta nykyään useimmat materiaalit ovat ihmisten valmistamia, kuten nylon, polyesteri ja polypropeeni. Nämä muovimatot ovat yhtä mukavia kuin luonnolliset matot ja sopivia myös muilta osin, kuten tekstuurilta, väriltä, mukavuudelta ja tunnulta. Seuraavaksi listaamme suosituimpia materiaaleja, joita käytetään matoissa, sekä niiden hyödyistä ja haitoista. 

  • Polyesteri

Lähinnä kierrätetyistä vesipulloista valmistettu materiaali on yksi muutamista ympäristöystävällisistä vaihtoehdoista markkinoilla. Uudelleen prosessoidut muovipullot ovat polyesterin valmistusmateriaali. Materiaalia kutsutaan nimellä PET ja se on hyödyksi ympäristölle. Muovimatto, joka on valmistettu tästä materiaalista, saattaa litistyä helposti ja tästä johtuen se ei sovi paljon kuljetulle alueelle kotona. 

Hyödyt: Luotettava, kestävä ja täysin tahraantumisen estävä. Lisäksi halpa. Sen palonkestävät ominaisuudet tekevät siitä hyvän valinnan. 

Haitat: Helppo litistää.

  • Nylon

Kutsutaan myös synteettiseksi polymeeriksi ja sen saatavuus sekä hinta riippuvat suuresti maaöljystä, koska kyse on usein maaöljystä löytyvästä aineesta. 2/3 markkinoilla myytävistä muovimatoista on valmistettu nylonista. 

Hyödyt: Yksi parhaista synteettisistä kuiduista maailmassa. Se on kestävin synteettinen materiaali saatavilla tällä hetkellä. Se kestää kovia lämpötiloja, kulutusta ja huonoa kohtelua. Vahvin nylonversio on kuudes, joka suojaa ikääntymistä vastaan ja jossa on myös värin muuttumisen estävä ominaisuus. 

Haitat: Nylonmaton hinta riippuu öljyn hinnasta. Mattojen hinnat muuttuvat nopeasti, kuten öljynkin. Jotkut ihmiset ovat allergisia maaöljystä valmistetuille tuotteille ja siksi nylon ei sovi heille. 

  • Olefiini

Olefiini valmistetaan polypropeenista tai polyeteenistä, joka on valmistettu materiaali. Materiaali vaikuttaa aika painavalle, mutta on todellisuudessa kevyempi kuin useimmat muut kuidut. Tästä materiaalista valmistetut muovimatot sopivat hyvin paljon auringon valolle altistuviin paikkoihin. 

Hyödyt: Sopii parhaiten kosteisiin paikkoihin ja kestää paljon kulutusta. Materiaali on helppoa puhdistaa ilman lattian vahingoittamista. Materiaali kestää kuumuutta ja siksi nämä muovimatot sopivat esimerkiksi uima-altaan lähelle, vauvanhuoneeseen tai kellariin. 

Haitat: Ne eivät ole yhtä lujia kuin nylonmatot. Ne ovat saatavilla monina eri tyyleinä ja monissa eri laaduissa, joten kuluttaja saattaa hämmentyä. 

  • Kierrätysmuovista valmistetut matot

Kierrätettävästä muovista valmistetut matot on helppoa erottaa muista materiaaleista. Ne ovat todella halpoja ja aika helppoja löytää. Niiden tarkoitus on auttaa luontoa. Lisäksi kierrätettävät matot estävät tahraantumista paremmin kuin luonnolliset materiaalit, kuten villa. 

Hyödyt: Kierrätettävä muovi itsessään on jo suuri etu, koska se on hyväksi planeetallemme. Nämä matot eivät kuitenkaan ole ainoastaan hyödyksi ympäristölle vaan lisäksi sinulle:

  1. Kierrätetty muovi on vedenkestävää, kevyttä ja kestävää 
  2. Materiaalikustannukset ovat melkein nolla 
  3. Voidaan helposti muotoilla eri muotoihin 
  4. Hyvä eriste

Haitat

  1. Luo myrkyllisiä kaasuja ja helppo polttaa
  2. Valmistusprosessissa käytetään joitakin haitallisia kemikaaleja

Eli nyt tiedämme tämän tyyppisten mattojen olevan täysin ympäristöystävällisiä sekä turvallisia ja valmistettu kierrätetystä tai kierrätettävästä muovista, kuten polyeteeni, PET tai muut uusiokäytetyt muovit. Viimeisenä voimme sanoa, että kierrätetyn maton ostaminen on fiksu valinta, jolla on paljon hyötyjä ja ei rajoituksia. 

Related Articles