Waarom Heb Ik Koude Rillingen

Een wandeling door een koude, winderige straat kan een huiveringwekkende tinteling door je lichaam sturen, maar dat geldt ook voor sommige gezondheidsproblemen, zoals griep, nierstenen of een traag werkende schildklier.

Je krijgt koude rillingen wanneer de spieren in je lichaam samenknijpen en ontspannen om te proberen warmte te maken. Dit gebeurt soms omdat je het koud hebt, maar het kan ook een poging zijn van je immuunsysteem – de verdediging van het lichaam tegen ziektekiemen – om een infectie of ziekte te bestrijden.

Griep

Je lichaam kan koude rillingen gebruiken om de kerntemperatuur te verhogen en het griepvirus dat je hebt opgelopen te doden. Dit is de reden waarom koorts en koude rillingen vaak tegelijkertijd voorkomen. Hoewel je misschien het gevoel hebt dat je bevriest, kan je lichaamstemperatuur binnenin oplopen tot wel 104 F.

Als griep de oorzaak is van uw koude rillingen, kunt u ook symptomen hebben zoals:

  • Keelpijn of hoesten
  • Loopneus of verstopte neus
  • Spierpijn
  • Vermoeidheid
  • Hoofdpijn
  • Misselijkheid
  • Overgeven
  • Diarree

Meestal gaat de griep binnen 2 weken vanzelf over. Gedurende die tijd moet u rusten en veel drinken. Kinderen jonger dan 5 jaar, volwassenen ouder dan 65 en iedereen met een langdurig gezondheidsprobleem moet onmiddellijk een arts raadplegen. Meer informatie over jewelsgrid.

Rillingen zonder koorts kunnen worden veroorzaakt door een aantal aandoeningen.

Blootstelling aan kou

U kunt koude rillingen krijgen omdat u zich op een erg koude plek bevindt, zoals de oceaan of een zwembad, of buiten op een koude dag. Je kunt ook koude rillingen krijgen als je kleding vochtig of nat wordt. Je kunt binnen ook koude rillingen krijgen als de airconditioning te koud is ingesteld of als de verwarming niet heet genoeg is.

Naarmate het menselijk lichaam ouder wordt, heeft het meer moeite om de lichaamstemperatuur te reguleren, zelfs bij gezonde oudere volwassenen. Medische aandoeningen zoals diabetes en hartaandoeningen kunnen het probleem verergeren.

Dit soort koude rillingen zou moeten verdwijnen zodra je lichaam opwarmt. Als u echter voortdurend trilt wanneer u bent blootgesteld aan intense kou, heeft u mogelijk complicaties ontwikkeld zoals onderkoeling of bevriezing, die beide potentieel ernstig zijn.

Medicatie bijwerking

Rillingen zonder koorts kunnen het gevolg zijn van het nemen van bepaalde medicijnen of combinaties van medicijnen. Ze kunnen ook optreden als u de verkeerde dosering van een vrij verkrijgbare medicatie, kruidensupplement of voorgeschreven medicijn neemt.

Lees altijd de informatie over mogelijke bijwerkingen die bij de medicatieverpakking wordt geleverd. Als u vermoedt dat u koude rillingen krijgt vanwege een medicijn of medicijnen die u gebruikt, laat het dan onmiddellijk aan uw arts of apotheker weten. Afhankelijk van de ernst heeft u mogelijk medische hulp nodig.

Ondervoeding

Ondervoeding treedt op wanneer uw lichaam de noodzakelijke voedingsstoffen mist. Dit kan gebeuren vanwege een slechte toegang tot voedzaam voedsel, een onderliggende aandoening die het vermogen van uw lichaam om voedingsstoffen goed op te nemen beïnvloedt, of een eetstoornis, zoals anorexia. Zonder de juiste balans van voedingsstoffen kan je lichaam niet goed functioneren.

Hypothyreoïdie (traag werkende schildklier)

Een traag werkende schildklier is een schildklier die niet genoeg van de hormonen produceert die nodig zijn om de stofwisseling te reguleren of de algehele gezondheid te ondersteunen. Deze aandoening kan een verhoogde gevoeligheid voor kou veroorzaken, wat resulteert in koude rillingen.