Witte Deeltjes in Urine

Gezonde urine is lichtgeel en helder of vrij van vlekjes. Sommige aandoeningen kunnen witte deeltjes in de urine veroorzaken of deze troebel maken.

Zwangerschap en urineweginfecties zijn veelvoorkomende oorzaken van urinaire veranderingen, maar veel andere aandoeningen kunnen vergelijkbare symptomen veroorzaken.

In dit artikel bekijken we wat de oorzaak is van witte deeltjes in de urine en wanneer we een arts moeten raadplegen.

Urine is normaal gesproken helder en geel van kleur die varieert van licht tot donker. Een troebel uiterlijk is te wijten aan een verandering in de samenstelling van de urine of de aanwezigheid van bacteriën. Meer info over vlokken in urine op jewelsgrid.com

Oorzaken

1. Zwangerschap

Tijdens de zwangerschap zijn er verschillende hormonale veranderingen die vaginale afscheiding en andere symptomen kunnen veroorzaken.

Een afscheiding kan zich vermengen met de urine wanneer deze het lichaam verlaat en verschijnt als witte deeltjes in de urine. Dit is normaal en geen reden tot bezorgdheid.

Iedereen die zwanger is en vaginale afscheiding heeft die donkerder lijkt of afscheidingen die gepaard gaan met andere symptomen, zoals jeuk of een branderig gevoel, moet een arts raadplegen, omdat ze mogelijk een infectie hebben.

2. Ovulatie

Sommige vrouwen produceren tijdens de eisprong extra baarmoederhalsslijm. Dit slijm kan een melkachtige of romige textuur hebben en kan lijken op een vezelige witte substantie in de urine.

Hoewel het normaal is dat een deel van dit slijm in de urine terechtkomt, moet een vrouw naar de dokter gaan als de afscheiding een vieze geur heeft of gekleurd is.

3. Prostatitis

Prostatitis verwijst naar een ontsteking van de prostaatklier en kan worden veroorzaakt door een bacteriële infectie in de buurt van de klier.

Het kan afscheiding uit de urethra veroorzaken die zich vermengt met urine. Mannen met prostatitis kunnen andere symptomen hebben, waaronder:

 • moeite of pijn bij het plassen
 • koude rillingen of koorts
 • pijn in de onderrug
 • kloppend of pijn in de testikels, perineum of rectum
 • pijnlijke ejaculatie
 • erectiestoornis

De meeste gevallen van bacteriële prostatitis vereisen antibiotica.

4. Bacteriële vaginose

Bacteriële vaginose is een ontsteking in de vagina veroorzaakt door een onbalans van bacteriën.

Dit kan verschillende symptomen veroorzaken, waaronder een vieze of visgeur en een branderig gevoel tijdens het urineren.

Sommige vrouwen merken ook een dunne, grijswitte afscheiding op die zich kan vermengen met de urine en witte deeltjes kan veroorzaken.

Behandeling voor bacteriële vaginose varieert, maar kan orale antibiotica of zetpillen omvatten.

Sommige artsen raden ook aan om na de behandeling probiotica te nemen om nuttige bacteriën opnieuw in de vagina te introduceren.

Zes hoofdelementen kunnen verantwoordelijk zijn voor een troebel uiterlijk van urine:

 • epitheelcellen van de urinewegen;
 • witte bloedcellen: dit wordt leukocyturie genoemd. Deze cellen van het immuunsysteem zijn normaal gesproken in een hoeveelheid van minder dan 10.000/ml;
 • kristallen (fosfaten, carbonaten, uraten);
 • eiwit (proteïnurie);
 • suiker (glucose): we spreken van glycosurie;
 • bacteriën (bacteriurie): boven de 1000 bacteriën per milliliter urine wordt een infectie vermoed.

Wanneer naar een dokter gaan?

Sommige oorzaken van witte deeltjes in de urine, zoals zwangerschap en eisprong, worden als normaal beschouwd en behoeven geen behandeling.

Als een persoon aanvullende symptomen opmerkt, zoals jeuk of pijn, drukkend gevoel maag middenrif, moet hij mogelijk een arts raadplegen.

Bijkomende symptomen kunnen een teken zijn van een onderliggende infectie die een snelle behandeling vereist. Iedereen die vaak witte deeltjes in de urine heeft of niet zeker is over de oorzaak, moet ook een arts raadplegen.

Een goede diagnose en behandeling is de beste manier om eventuele complicaties te voorkomen.

Instagram Followers & Likes $1

Hot Topics

Related Articles